Новини

В Україні провели унікальну операцію «кришталевій дитині» з рідкісними генетичними захворюваннями.

Провести таку операцію стало можливим завдяки винаходу ротаційно стабільного інтрамедулярного телескопічного фіксатора з зростаючою частиною для шийки стегнової кістки. Профінансував виробництво український бізнесмен, засновник благодійного фонду Ренесанс Медико Володимир Манукян.

Наприкінці березня 2020 року українські хірурги-ортопеди провели унікальну операцію з реконструкції нижніх кінцівок 7-річному хлопчику Жені з рідкісною комбінацією складних генетичних захворювань – синдрому Ескобара та недосконалого остеогенезу («кришталеві люди»).

Операція проходила у 4 етапи та стала можлива завдяки винаходу провідного інженера «Восток-Н» Андрія Ковальова.

Про це повідомив заввідділення дитячої ортопедії Інституту патології хребта та суглобів ім. Ситенко, професор Сергій Хмизов у своєму посту у Facebook, передають Українські Новини.

Така комбінація генетичних синдромів раніше не була описана в ортопедичній літературі. Протягом життя у хлопчика було 7 низькоенергетичних переломів верхніх і більше 30 – нижніх кінцівок. Дитина не стоїть і не ходить. Ми провели кілька складних операцій з реконструкції нижньої кінцівки із застосуванням унікальної технології , винайденої інженером Харківського заводу ” Восток-Н” Андрія Ковальова”, – розповів Хмизов.

Він пояснив, що загальноприйнятим світовим «золотим» стандартом у лікуванні пацієнтів з досконалим остеогенезом є телескопічний («зростаючий») стрижень Fassier-Duval (Canada, Pega Medical). Але дана конструкція не зареєстрована в Україні, а крім того, дуже дорога.

“Окрім цього, стрижень Fassier-Duval – ротаційно нестабільний, що могло стати причиною складнощів у процесі лікування (потрібна додаткова фіксація) та ускладнень (спіральні переломи та ротаційні деформації). Крім того, у нього немає фіксації шийки стегнової кістки. Тому нам довелося шукати інше, більш відповідне рішення. І його знайшов інженер Ковальов. Він зробив фактично неможливе – створив ротаційно стабільний інтрамедулярний телескопічний фіксатор з зростаючою частиною для шийки стегнової кістки”, – зазначив хірург.

Виробництво перших зразків нового ротаційного фіксатора профінансував український бізнесмен.

За словами Хмизова, перш ніж застосувати новий фіксатор під час проведення операції, необхідно було залагодити низку бюрократичних нюансів – отримати дозвіл на виробництво, сертифікати ISO.

Він доповів, що в якийсь момент все опинилося під загрозою зриву, але знайшлася підтримка з боку бізнесу та громадських організацій.

Вагомий внесок у підтримку виробництва нових систем ротаційно-стабільних телескопічних фіксаторів зробив бізнесмен Володимир Манукян.

“Була системна криза і вітчизняне сертифіковане виробництво, яке знаходиться в Харкові, знаходилося в дуже складному становищі. Він підтримав виробництво у скрутну хвилину. Володимир Манукян вніс свої технічні ідеї для створення спеціалізованого обладнання для глибинного свердління трубок, а також роботизованої установки для лазерного зварювання цих унікальних фіксаторів. Допоміг з вибором, купівлею та доставкою в країну нестандартного імпортного інструментарію та спеціальних сплавів для виробництва.”

Як зазначив Володимир Манукян, підтримка вітчизняних вчених та розробників у сфері медицини, які знаходять шляхи вирішення складних проблем там, де необхідні сучасні високотехнологічні рішення стало для нього одним із пріоритетних напрямків благодійної діяльності.

Владимир Манукян (фото из открытых источников)Володимир Манукян (фото з відкритих джерел)

“В Україні є багато медичних наукових розробок, які, на жаль, держава не фінансує у необхідному обсязі. Як засновник благодійного фонду «Ренесанс Медико», який займається проблемами «кришталевих дітей», я дуже зацікавлений у розвитку українських технологій та рішень, здатних допомогти в лікуванні людей з такими діагнозами. Адже, самі медики переконані, що це захворювання, а не вирок. Тому бізнесмени, благодійники мають об’єднатися з вченими та лікарями, щоб дати «кришталевим людям» такий шанс”, – прокоментував Манукян.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *